Ryż basmati z ogórkiem i awokado



Witajcie,

taki składnik spożywczy jak ryż można przygotować na wiele różnych sposobów. Jego uniwersalność sprawia, że nie może go zabraknąć w mojej kuchennej szafce. Nie muszę martwić się by jak najszybciej go wykorzystać bo jego termin przydatności jest bardzo długi. Może spokojnie czekać na swoją kolej i uratować z opresji, kiedy wcześniej nie zaplanowałam co ugotować na obiad.

Ostatnio jedną z moich ulubionych odmian ryżu jest ryż basmati, który nie zawiera glutenu. Dzięki temu nie powoduje alergii pokarmowych. Ma lekko orzechowy aromat, jest bardzo zdrowy i lekkostrawny. Z powodzeniem mogą spożywać go osoby cierpiące na cukrzycę oraz niemowlęta. Bardzo podoba mi się to, że jego ziarna po ugotowaniu są sypkie (nie kleją się) i wyglądają na puszyste. Są to najdłuższe i najcieńsze ziarna wśród wszystkich odmian. Mają mleczno białą barwę co sprawia, że po nałożeniu na talerz prezentują się niezwykle estetycznie i zachęcająco.

Dziś przygotowałam prosty przepis na domowy obiad, który jest w stanie przygotować każdy. Na zdjęciu poniżej wszystkie składniki, które wykorzystałam (poza przyprawami).  Jeśli brakuje wam jednego czy dwóch z nich -  nie szkodzi - można zastąpić innym.


SKŁADNIKI NA 1 PORCJE:

80 gramów ryżu basmati  (4 łyżki)
pół dojrzałego awokado
2 łyżki czarnych oliwek 
1/4 zielonego ogórka
1/4 czerwonej papryki
2 łyżeczki słonecznika
2 łyżeczki żurawiny
sól
pieprz
oliwa z oliwek
1 pieczarka (opcjonalnie)

gałązka rozmarynu lub świeży listek bazylii (opcjonalnie - do dekoracji)

PRZYGOTOWANIE:

· ryż przepłucz w zimnej wodzie, odlej wodę i nalej świeżej 2 cm powyżej poziomu ryżu.   Zagotuj,  potem gotuj na wolnym ogniu ok. 8 - 10 minut. Sprawdź czy ryż jest już wystarczająco miękki. Jeśli  ryż nie wchłonął całkowicie wody, odlej jej nadmiar

· dojrzałe awokado przekrój na pół, obierz palcem skórkę - powinna łatwo odejść. Pokrój   w plasterki

· pokrój oliwki na 2 lub 3 części w zależności od ich pierwotnej wielkości (jeśli nie korzystasz 
 z pokrojonych już oliwek - takie również są dostępne w sprzedaży)

· ogórka umyj, odkrój 1/4, obierz tę część ze skórki i pokrój wzdłuż na ćwiartki, potem  w plasterki 
 o średniej grubości

· paprykę umyj, 1/4 część papryki pokrój w kostkę

· pieczarkę umyj i pokrój w plasterki

· ugotowany ryż przypraw solą i pieprzem, wymieszaj z żurawiną i słonecznikiem, przełóż   do miski 

· dodaj pozostałe składniki w taki sposób jak na zdjęciu poniżej, przypraw solą, 
  pieprzem i oliwą z oliwek

· udekoruj gałązką rozmarynu lub listkami świeżej bazylii 

Gotowe!  Danie bardzo dobrze je się pałeczkami. Jeśli jesteś miłośnikiem azjatyckiej kultury polecam właśnie taki sposób konsumowania.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 LUCKY.VEGE.LIFE , Blogger