Ryż basmati z ogórkiem i awokado
Witajcie,
taki składnik spożywczy jak ryż można przygotować na wiele różnych sposobów. Jego uniwersalność sprawia, że nie może go zabraknąć w mojej kuchennej szafce. Nie muszę martwić się by jak najszybciej go wykorzystać bo jego termin przydatności jest bardzo długi. Może spokojnie czekać na swoją kolej i uratować z opresji, kiedy wcześniej nie zaplanowałam co ugotować na obiad.
Ostatnio jedną z moich ulubionych odmian ryżu jest ryż basmati, który nie zawiera glutenu. Dzięki temu nie powoduje alergii pokarmowych. Ma lekko orzechowy aromat, jest bardzo zdrowy i lekkostrawny. Z powodzeniem mogą spożywać go osoby cierpiące na cukrzycę oraz niemowlęta. Bardzo podoba mi się to, że jego ziarna po ugotowaniu są sypkie (nie kleją się) i wyglądają na puszyste. Są to najdłuższe i najcieńsze ziarna wśród wszystkich odmian. Mają mleczno białą barwę co sprawia, że po nałożeniu na talerz prezentują się niezwykle estetycznie i zachęcająco.
Dziś przygotowałam prosty przepis na domowy obiad, który jest w stanie przygotować każdy. Na zdjęciu poniżej wszystkie składniki, które wykorzystałam (poza przyprawami). Jeśli brakuje wam jednego czy dwóch z nich - nie szkodzi - można zastąpić innym.
SKŁADNIKI NA 1 PORCJE:
80 gramów ryżu basmati (4 łyżki)
pół dojrzałego awokado
2 łyżki czarnych oliwek
1/4 zielonego ogórka
1/4 czerwonej papryki
2 łyżeczki słonecznika
2 łyżeczki żurawiny
sól
pieprz
oliwa z oliwek
1 pieczarka (opcjonalnie)
gałązka rozmarynu lub świeży listek bazylii (opcjonalnie - do dekoracji)
PRZYGOTOWANIE:
· ryż przepłucz w zimnej wodzie, odlej wodę i nalej świeżej 2 cm powyżej poziomu ryżu. Zagotuj, potem gotuj na wolnym ogniu ok. 8 - 10 minut. Sprawdź czy ryż jest już wystarczająco miękki. Jeśli ryż nie wchłonął całkowicie wody, odlej jej nadmiar
· dojrzałe awokado przekrój na pół, obierz palcem skórkę - powinna łatwo odejść. Pokrój w plasterki
· pokrój oliwki na 2 lub 3 części w zależności od ich pierwotnej wielkości (jeśli nie korzystasz
z pokrojonych już oliwek - takie również są dostępne w sprzedaży)
· ogórka umyj, odkrój 1/4, obierz tę część ze skórki i pokrój wzdłuż na ćwiartki, potem w plasterki
o średniej grubości
· paprykę umyj, 1/4 część papryki pokrój w kostkę
· pieczarkę umyj i pokrój w plasterki
· ugotowany ryż przypraw solą i pieprzem, wymieszaj z żurawiną i słonecznikiem, przełóż do miski
· dodaj pozostałe składniki w taki sposób jak na zdjęciu poniżej, przypraw solą,
pieprzem i oliwą z oliwek
· udekoruj gałązką rozmarynu lub listkami świeżej bazylii
Gotowe! Danie bardzo dobrze je się pałeczkami. Jeśli jesteś miłośnikiem azjatyckiej kultury polecam właśnie taki sposób konsumowania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz