Czekoladowy mus z awokado. Uwielbiam!!






Witajcie,

Tym razem proponuję Wam coś na słodko by osłodzić podniebienia i tym samym długie zimowe wieczory. Pewnie patrzycie na to zdjęcie i ślinka wam cieknie ;) Spokojnie, to całkiem normalna reakcja na ten deser. Smakuje tak samo dobrze jak wygląda, albo nawet i lepiej.  Jest to przede wszystkim zdrowy deser, w 100% RAW. Bardzo prosty w przygotowaniu. Sami zobaczcie :)




SKŁADNIKI NA DWIE PORCJE:

2 dojrzałe awokado (miękkie w środku)
ok. 10 gramów kakao (2 łyżki)
1 łyżka miodu lub syropu klonowego
szczypta soli
płatki migdałów, kilka orzechów włoskich lub suszona żurawina do ozdobienia deseru - mogą być też owoce


PRZYGOTOWANIE:

Kroimy awokado na pół, wyciągamy pestkę. Obieramy palcami skórkę albo łyżką zeskrobujemy środek owocu do miski. Dodajemy kakao i miód. Do wymieszania składników używam blendera. Jeśli nie posiadacie można również rozgnieść awokado widelcem i wymieszać. Przy tym drugim sposobie ważne jest by awokado było naprawdę miękkie, wówczas łatwo się poddaje. Nakładamy mus do pucharków, ozdabiamy migdałami, orzechami, żurawiną. Lub czym akurat dysponujemy. Jeśli wytrzymamy, wkładamy deser do lodówki i czekamy na gości. Albo od razu pożeramy ;)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 LUCKY.VEGE.LIFE , Blogger