Szybki i pożywny obiad wegański, kasza z warzywami



Witajcie!

dzisiaj opisuję jak w łatwy i szybki sposób można przygotować obiad w wegańskim wydaniu. Całość zajęła mi ok. 20 minut. Taki obiad można również przygotować wcześniej (po przygotowaniu odstawić do lodówki, by zachować świeżość warzyw), albo zabrać ze sobą do pracy.
Posiłek przygotowany z myślą o moim narzeczonym. Ja z racji mojej kilkudniowej głodówki nie skosztowałam ani kęsa, przyprawiałam "na oko" a mimo to wyszło naprawdę dobrze, konsument szczęśliwy i zadowolony :) 





SKŁADNIKI NA 1 PORCJE:

1 zielony ogórek
1 marchewka
pół czerwonej papryki  (ma w sobie witaminę A i C i zapewnia nam piękną cerę o zdrowym odcieniu)
garść orzechów (ja użyłam nerkowców, ale można zamienić na orzechy brazylijskie lub włoskie) 
ok. 70 gramów (4 łyżki) kaszy gryczanej, 
przyprawy: sól, pieprz, chilli, suszona bazylia
kilka listków świeżej bazylii do dekoracji - opcjonalnie

PRZYGOTOWANIE:

· do garnka wsypać kaszę, zalać zimną wodą trochę powyżej poziomu kaszy. Po zagotowaniu, zmniejszyć gaz, tak by kasza powoli się gotowała jeszcze przez ok. 10 minut. Od czasu do czasu przemieszać. Woda podczas gotowania szybko znika i też kasza może przywrzeć do spodu garnka. U mnie woda całkowicie została wchłonięta przez kaszę, a część pewnie wyparowała. Ale jeśli wasza kasza jest już miękka a jest w niej jeszcze woda, po prostu wystarczy ją odcedzić.

· kiedy kasza powoli się gotuje można  zabierać się za umycie warzyw

· obrać ogórka ze skórki (ja pominęłam tę czynność, czytając kiedyś że skóra jest zdrowa. Jednak nadaje ona gorzkiego smaku co psuje walory smakowe ogórka), przekroić wzdłuż na pół, i jeszcze raz na pół. Czyli razem 4 długie części. Potem pokroić każdą w plasterki o średniej grubości

· paprykę przekroić na pół, oczyścić środek i pokroić w kostkę

· marchew obrać, ja użyłam do tego specjalnego noża do obierania. Długie płatki marchewki również zrobiłam za pomocą tego noża. Jeśli takiego nie posiadacie, można zetrzeć marchew na tarce

· sprawdzić czy kasza już się ugotowała. Jeśli tak, przyprawić solą, pieprzem, odrobiną chilli i bazylią. Można użyć różnych przypraw wedle uznania i smaku

· wszystkie warzywa i orzechy ułożyć na talerzu w taki sposób jak na zdjęciu, na środku nałożyć łyżką przyprawioną kaszę

· polać warzywa oliwą z oliwek, ewentualnie posolić.  Została już tylko wisienka na torcie, czyli świeże listki bazylii.  I gotowe.

Smacznego! :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 LUCKY.VEGE.LIFE , Blogger