Kotleciki z soczewicy
Witajcie,
dziś mam dla Was propozycję jak w ciekawy sposób można użyć soczewicy i zrobić pyszne kotleciki na obiad. Soczewica jest jednym z moich ulubionych składników wykorzystywanych w kuchni na obiad lub do sałatek. Szybko się gotuje, jest bardzo smaczna. Mniej znaczący mógłby się wydawać jej kształt regularnych owalnych kuleczek, jednak mi on bardzo przypadł do gustu. Jako osobny składnik, dobrze prezentuje się na talerzu. Dzisiaj jednak przepis na danie, w którym kształt ten będzie nieco zmodyfikowany. Zapraszam :)
Wartości odżywcze jakie posiada soczewica to przede wszystkim duża ilość dobrze przyswajalnego białka, która w mojej kuchni jest alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. W 100 gramach ugotowanej soczewicy jest aż 9,02 grama tego składnika. Jako, że mam w domu sportowca, którego skutecznie oduczyłam jeść mięso - co wcale nie było trudne ;) - bacznie zwracam uwagę na to co trafia na jego talerz i jak w pyszny i wartościowy sposób mogę mu zapewnić odpowiednią dietę. Ważne jest to by uniknąć straty białka, soczewica powinna być solona podczas gotowania. Solenie zapobiega również twardnieniu ziaren co wpływa na walory smakowe. Dla osób chętnych do pozbycia się kilku kilogramów lub utrzymania wagi dobra wiadomość, ponieważ soczewica w swoim składzie ma mało tłuszczu i sporą ilość błonnika. Dzięki temu jest sycąca i na długo wypełnia żołądek dając uczucie sytości. W ten sposób można ograniczyć apetyt na np. słodkie przekąski.
Ja w swoim przepisie użyłam soczewicy czerwonej, ponieważ szybko się gotuje i nie wymaga wcześniejszego namaczania. Jest również najbardziej popularna, więc jest ogólnie dostępna. Soczewica w kolorze żółtym - podobnie jak czerwona - łatwo rozpada się po ugotowaniu. Dzięki temu, na taki przepis jak kotleciki obie pasują idealnie.
Mąka - użyłam mąki pszennej ponieważ taką akurat miałam w domu. Jeśli masz ochotę na mąkę bez glutenu, może być również kukurydziana. Chodzi o to, by zagęścić wszystkie składniki tak, by pulpety nie rozkleiły się. Proponuję nie używać mąki słodkiej, takiej jak np. kokosowa, ponieważ taka wyraźnie zmieni smak. Jeśli chodzi o sprzęty kuchenne, do zrobienia poniższego przepisu użyłam blendera ręcznego i tarki.
SKŁADNIKI NA DWIE PORCJE - OK. 12 KOTLECIKÓW:
1 szklanka soczewicy czerwonej bądź żółtej
2 duże marchewki
2 ząbki czosnku (jeśli bardzo lubicie ten składnik, można się pokusić nawet na 3 ząbki - kotleciki będą wtedy bardziej wyraziste w smaku)
2 średniej wielkości cebule
ok. 5 łyżek mąki pszennej
kilka gałązek świeżego kopru
olej kokosowy
3 łyżki bułki tartej
sól kłodawska lub himalajska
pieprz
czerwona papryka suszona lub chilli (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE ZAJMUJE 40 MINUT:
· wsyp soczewicę do garnka, nalej zimnej wody, opłucz i odlej wodę. Powtórz czynność jeszcze raz i zalej soczewicę sporą ilością wody - 2, 3 cm powyżej poziomu. Soczewica mocno chłonie wodę. Po zagotowaniu wody, dodaj sól - ok. 1/3 łyżeczki. Gotuj aż soczewica będzie miękka według czasu na opakowaniu. Ja swoją soczewicę gotuję ok. 10-15 minut. Po ugotowaniu nadmiar wody odlej
· obierz i pokrój cebulę i czosnek w drobną kostkę. Następnie rozgrzej łyżkę oleju kokosowego na dużej patelni i dodaj cebulę. Smaż na średnim ogniu. Kiedy cebula zmięknie i zarumieni się, dodaj pokrojony czosnek, wymieszaj z cebulą i smaż jeszcze kilka minut. Zwracaj uwagę na to, by czosnek nie przypalił się, ponieważ wtedy straci swoje walory smakowe i będzie gorzki a tego nie chcemy
· obierz marchewkę i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Dodaj na patelnię do cebuli i czosnku i smaż kilka minut
· posiekaj koper. Do cebuli, czosnku i marchewki dodaj ugotowaną soczewicę, sól, pieprz, paprykę suszoną według smaku oraz połowę posiekanego kopru. Wymieszaj składniki razem. Użyj blendera ręcznego do rozdrobnienia składników. Łatwiej będzie uformować kotleciki. Nie musi być to idealnie gładka masa, ja lubię malutkie chrupiące kawałki w kotlecikach.
· następnie dodaj mąkę stopniowo, by farsz nie był zbyt gęsty, ale by można było uformować kotleciki w lekko płaskie kulki, które się nie rozpadną
· optocz kotleciki w bułce tartej, rozgrzej olej na patelni i smaż z każdej strony na złocisty kolor.
· posyp resztą posiekanego kopru i podawaj na ciepło z ulubionymi składnikami.
Smacznego! :)
A czym można zastąpić bułkę tarta? :)
OdpowiedzUsuńBułkę można zastąpić wszelakiego rodzaju orzechami. Wystarczy je dobrze rozdrobnić w moździerzu. Sprawdzą się też nasiona - słonecznik lub mielony len albo dynia. Mniej zdrowa ale równie smaczna opcja - płatki kukurydziane. Ja rozgniatałam w garści na mniejsze kawałki. Jak widzisz, do wyboru do koloru :)
Usuń