Wegańskie ciasto RAW "Niebo w gębie"
Witajcie,
wybaczcie, że dawno nie podrzuciłam żadnego zdrowego wege przepisu, a to wszystko ze względu na nowy projekt, jakim ostatnio zajęłam się i poświęciłam mu całą swoją uwagę, jaką tylko miałam. Na szczęście już się otrząsnęłam i zorganizowałam trochę wolnego czasu na przygotowanie dla Was prze - prze - przepysznego deseru, którego moim zdaniem powinien spróbować każdy. Przepis wyszperałam na stronie "O zapachu słońca" - dziękuję za inspiracje <3 Chętnie podjęłam się realizacji, zmieniając odrobinę proporcje w składnikach.
Także dla tych, którzy nie chcą odmawiać sobie słodyczy a chcą zachować nienaganną sylwetkę, mam coś specjalnego co idealnie zadowoli Wasze podniebienia a także Wasze brzuchy. Ciasto nie wymaga pieczenia - można zaoszczędzić na prądzie ;) Będzie za to potrzebny zamrażalnik oraz blender. Do przepisu dodałam zero rafinowanego cukru, tylko sam naturalny cukier z daktyli - tak, daktyle zdecydowanie ostatnio wymiatają w mojej kuchni do tego stopnia, że mocno wyparły syrop klonowy. Jest to dla mnie IDEALNA opcja do słodzenia ciast i koktajli owocowo - warzywnych.
Głównym składnikiem ciasta są orzechy nerkowca i migdały oraz owoce - po prostu samo zdrowie! Ludzie, jak można chcieć czegoś więcej?! Nie widzę sensu by zapychać się sklepowymi, tortowo-maślanymi ciastami z cukierni i supermarketów z mnóstwem ilości trucizno-cukru, skoro sami możemy wyczarować takie cudo w zakątku domowej kuchni. A to wszystko bez zbędnych wyrzutów sumienia, tylko czysta przyjemność ze smaku i satysfakcja. Spróbowałam i gorąco polecam. Wygląda smacznie, smakuje obłędnie.
SKŁADNIKI NA TORTOWNICĘ 18 CM:
SPÓD:
200 gramów migdałów
10 świeżych daktyli (mogą być również suszone, jednak wtedy trzeba zalać wodą na noc)
Migdały blendujemy na mąkę, po czym dodajemy świeże lub namoczone daktyle. Jeśli używasz świeżych daktyli, pamiętaj o wyciągnięciu z nich pestek. Można dodać odrobinę wody z daktyli by spód był bardziej zwarty. Blendujemy wszystko razem i wykładamy na spód tortownicy. Ugniatamy palcami na równą warstwę.
ŚRODEK:
2 szklanki orzechów nerkowca (zalewamy wodą na noc a przynajmniej na pół dnia)
sok z 1/2 cytryny
6 daktyli
1 łyżka sproszkowanej laski wanilii lub olejek waniliowy
Wszystie składniki wrzucamy do blendera i blendujemy na białą warstwę. Następnie masę wykładamy na tortownicę.
WIERZCH:
niepełna szklanka orzechów nerkowca namoczonych na noc
400 gramów świeżych lub mrożonych malin (jeżeli są mrożone, należy je wcześniej rozmrozić )
7 daktyli
Wszystkie składniki blendujemy razem i powstaje kolejna przepyszna, tym razem fioletowa warstwa naszego ciasta.
POLEWA:
1 spora łyżeczka oleju kokosowego
2 kopiaste łyżeczki surowego kakao
pół szklanki letniej wody
łyżeczka syropu klonowego
szczypta soli
szczypta cynamonu
szczypta chilli
Olej kokosowy zalewamy ciepłą wodą i szybko mieszamy w miseczce łyżką lub można użyć blendera, ale niekoniecznie. Kiedy olej kokosowy zupełnie się rozpuśc, dodajemy kakao, przyprawy oraz syrop klonowy wedle smaku. Czekamy ok. 15- 20 minut aż polewa odrobinę stężeje, po czym polewamy wierzch ciasta i ozdabiamy np. owocami, orzechami, płatkami migdałów wedle uznania póki polewa jest jeszcze mokra.
Przez podaniem ćwiczymy cierpliwość i wkładamy ciasto na kilka godzin do zamrażalnika.
Życzę smacznego!
Nerkowce można zastąpić jakimiś innymi orzechami? Mam uczulenie na te orzechy...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)